Με το κόστος των αυθεντικών μελανιών και τόνερ να αυξάνεται συνεχώς ιδιαίτερα σε παλαιότερα μοντέλα εκτυπωτών, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν συμβατά μελάνια και τόνερ για να μειώσουν το κόστος των εκτυπώσεων τους.

Τι είναι τα συμβατά μελάνια

Ο όρος συμβατά μελάνια αναφέρεται σε μια κατηγορία αναλωσίμων εκτυπωτών η οποία περιλαμβάνει όλα τα μελάνια ή τόνερ τρίτων κατασκευαστών, δηλαδή όλα τα αναλώσιμα εκτυπωτών εκτός από τα αυθεντικά αναλώσιμα που κατασκευάζουν οι γνωστές εταιρίες όπως HP, Canon, Epson, Lexmark κ.α. Τα συμβατά μελάνια λοιπόν δεν είναι προϊόντα απομίμησης αλλά «γενόσημα» προϊόντα που κατασκευάζονται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και προορίζονται για χρήση σε συμβατούς με αυτά εκτυπωτές, όπως και τα αυθεντικά μελάνια και τόνερ.

Κατηγορίες συμβατών μελανιών

Κάθε εκτυπωτής δέχεται συγκεκριμένο μοντέλο μελανιού ή τόνερ. Αυτό σημαίνει πως κάθε συμβατό μελάνι ή τόνερ προορίζεται και για συγκεκριμένα μοντέλα εκτυπωτών. Τα συμβατά μελάνια, ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής, μπορεί να είναι προϊόντα αναγόμωσης (refill), ανακατασκευασμένα αναλώσιμα (Remanufactured) ή εργοστασιακά κατασκευασμένα αναλώσιμα. Ας δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες των συμβατών αναλωσίμων.

Αναγόμωση – Refill μελανιών και τόνερ

Η αναγόμωση μελανιών ή τόνερ είναι από τις ποιο διαδεδομένες κατηγορίες συμβατών αναλωσίμων. Για την αναγόμωση μελανιών είναι απαραίτητο ένα ήδη χρησιμοποιημένο μελάνι ή τόνερ που έχει τελειώσει, ώστε να ξαναγεμιστεί με μελάνι ή γραφίτη. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο “Γέμισμα μελανιών: Πως γίνεται η αναγόμωση”. Η μέθοδος της αναγόμωσης είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να έχετε φθηνά μελάνια ή τόνερ, αλλά είναι και ο λιγότερο αξιόπιστος αφού κάθε μελανοδοχείο αρχικά κατασκευάζεται για συγκεκριμένο αριθμό εκτυπώσεων.

Ανακατασκευασμένα μελάνια και τόνερ (Remanufactured)

Στα ανακατασκευασμένα τόνερ ή μελάνια η μέθοδος που ακολουθείται είναι παρόμοια με το γέμισμα μελανιών και την αναγόμωση τόνερ αλλά κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής ενός αναλωσίμου αλλάζονται, εκτός από το μελάνι ή τον γραφίτη, και επιμέρους εξαρτήματα με αποτέλεσμα την αύξηση της αξιοπιστίας του μελανοδοχείου. Για παράδειγμα, σε ένα ανακατασκευασμένο τόνερ, εκτός από το γέμισμά του με γραφίτη αλλάζονται και το drum, το wiper blade, το doctor blade, το chip κτλ. Συνεπώς, τα ανακατασκευασμένα τόνερ ή μελάνια είναι ελαφρώς ακριβότερα από τα αναγομωμένα αλλά εξακολουθούν να διατηρούν πολύ καλή σχέση απόδοσης – τιμής.

Συμβατά μελάνια και τόνερ (Compatible – Εργοστασιακά κατασκευασμένα)

Τα εργοστασιακά κατασκευασμένα συμβατά μελάνια και συμβατά τόνερ είναι 100% καινούργια αναλώσιμα τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσια βάσει αυστηρών προδιαγραφών και διαθέτουν ποιοτικές και περιβαλλοντολογικές πιστοποιήσεις. Τα καινούργια συμβατά μελάνια και τόνερ τρίτων κατασκευαστών περνάνε αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους ενώ πολλές φορές οι κατασκευάστριες εταιρίες διαθέτουν δικό τους τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τα αναλώσιμα τους με δικές τους, αναγνωρισμένες πατέντες και καινοτομίες. Μια από τις ποιο γνωστές εταιρίες κατασκευής συμβατών αναλωσίμων είναι η Αμερικάνικη MSE. Τα καινούργια συμβατά αναλώσιμα συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την οικονομία με την αξιοπιστία και την ποιότητα, αφού κατασκευάζονται μαζικά βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Υπάρχει πιθανότητα να χαλάσει ο εκτυπωτής μου;

Φυσικά και υπάρχει, αλλά όχι από τη χρήση συμβατών μελανιών και τόνερ. Εφόσον ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης της κατασκευάστριας εταιρίας του εκτυπωτή σας και οι οδηγίες εγκατάστασης του αναλωσίμου, η πιθανότητα να χαλάσει ο εκτυπωτής σας από συμβατά μελάνια ή τόνερ είναι μηδενική. Ανάλογα βέβαια με την ποιότητα κατασκευής του συμβατού μελανιού ή τόνερ, μπορούν να προκύψουν κάποια προβλήματα κατά τη χρήση (γι’ αυτό καλό θα ήταν να προτιμάτε προϊόντα με εγγύηση καλής λειτουργίας), αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χαλάσει ο εκτυπωτής σας.

Συμβατά μελάνια και εγγύηση εκτυπωτή

Η εγγύηση του εκτυπωτή από τις περισσότερες κατασκευάστριες εταιρίες παρέχεται ανεξάρτητα με το αν χρησιμοποιείτε γνήσια ή συμβατά μελάνια. Με λίγα λόγια, η εγγύηση του εκτυπωτή σας δεν ακυρώνεται αν χρησιμοποιείτε συμβατά μελάνια.

Φυσικά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του εκτυπωτή σας ή την επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή για να βεβαιωθείτε για τους όρους εγγύησης.

Kόστος συμβατών μελανιών & τόνερ

Η διαφορά στο κόστος μεταξύ συμβατών και αυθεντικών μελανιών και τόνερ είναι μεγάλη, με τα συμβατά, φυσικά, να είναι σημαντικά πιό οικονομικά. Ανάλογα με το μοντέλο, το κόστος ενός συμβατού τόνερ μπορεί να είναι 5 φορές μικρότερο απο το κόστος ενός αυθεντικού τόνερ, δηλαδή 80% οικονομικότερο!

Το κόστος εκτύπωσης λοιπόν στην περίπτωση ενός συμβατού μελανιού για χρήση σε HP εκτυπωτές, είναι 50% λιγότερο!

Συμπέρασμα

Αν θέλετε να μειώσετε το κόστος τον εκτυπώσεών σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη προτιμήσετε τα συμβατά μελάνια και τόνερ έναντι των αυθεντικών. Αρκεί να επιλέξετε συμβατά αναλώσιμα κάποιου επώνυμου κατασκευαστή ο οποίος παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας. Στο officeplus.gr μπορείτε να βρείτε αυθεντικά μελάνια και τόνερ αλλά και συμβατά μελάνια και συμβατά τόνερ και να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας.